Toon ongelezen berichten

principe van een 2takt motor

Hier kun je al je kleine vragen kwijt.

principe van een 2takt motor

Ongelezen berichtdoor KREGO » za 27 nov 2010, 11:18

hallo,
even om de beginners wat kennis bij te schaen hier een tekstje dat van wikipedia komt

Een tweetaktmotor (ook: tweeslagmotor) is een zuigermotor (een type verbrandingsmotor) die arbeid levert bij elke neergaande beweging van de zuigers in de cilinders.
Afbeelding
Afbeelding

Algemeen principe


Ruwweg kan een tweetaktmotor met een viertaktmotor vergeleken worden, met dit verschil dat wat bij een viertaktmotor gescheiden is in de tijd, bij een tweetaktmotor is gescheiden in de ruimte. Het carter neemt gedurende de helft van de tijd de rol over van de cilinderruimte. Dit geeft direct het nadeel van dit type motor weer: het carter kan niet gebruikt worden voor de smering. Men heeft andere smering nodig, onder andere mengsmering (mengen van brandstof met olie). Het voordeel van de tweetaktmotor is dat in dezelfde tijd meer arbeid verricht wordt. Het vermogen is voor dezelfde massa ook groter, of anders uitgedrukt (meestal belangrijker) een tweetaktmotor kan bij een kleinere massa hetzelfde vermogen leveren als een viertaktmotor.

Toepassingen

Tweetaktmotoren op benzine worden veel toegepast in machines waar het voordeel van gewichtsbesparing opweegt tegen het nadeel van het hogere brandstofverbruik, bijvoorbeeld bosmaaiers, grasmaaiers, motorkettingzagen, buitenboordmotoren of waar men beperkt is in de cilinderinhoud en toch een zo hoog mogelijk vermogen belangrijk is, zoals bij brommers, karts, cross- en racemotorfietsen. Maar ook indien eenvoudiger onderhoud gewenst is. Soms is het voordelig dat tweetaktmotoren in alle standen kunnen werken, ook op zijn kop. Bij genoemde toepassingen wordt wat smeerolie door de brandstof gemengd (mengsmering), omdat de inwendige delen van de motor niet over een eigen smeerolietoevoer beschikken.

De meeste grote dieselmotoren die worden gebruikt voor aandrijving van zeeschepen werken eveneens volgens het tweetaktprincipe. Dit type motor wordt ook toegepast in o.a. aggregaten, dieselhydraulische en dieselelektrische locomotieven en is in de Verenigde Staten populair voor de aandrijving van vrachtauto's.
Tegenwoordig hebben bijna alle auto's geen tweetakt- maar een viertaktmotor.

Tweetaktbenzinemotor
Werking


De werking van een tweetaktmotor berust op hetzelfde principe als de vierslag- of viertaktmotor, maar het proces is anders. In plaats van vier 'slagen', heeft de tweetaktmotor maar twee 'slagen', waarin deze hetzelfde doet als de viertaktmotor.

Bij een viertaktmotor wordt een mengsel van benzine en lucht in de cilinder gebracht (hiervoor wijkt de zuiger, die daarmee zijn aanvoerslag maakt). Het mengsel wordt samengedrukt (de compressieslag) door de zuiger, die hiervoor weer terug in de cilinder schuift. Dan is er een ontsteking die voor een explosie zorgt, die de zuiger wegduwt (die daarmee de arbeidsslag maakt). Tot slot worden de uitlaatgassen naar buiten gedreven door de zuiger die weer naar binnen komt (de afvoerslag).

De verbrandingsruimte van een tweetaktmotor heeft alleen maar een arbeidsslag en een compressieslag. De meeste tweetaktmotoren hebben geen kleppen maar een uitlaatpoort. Het instromen van de verse lucht geschiedt door middel van spoelpoorten onderaan de cilindervoering die in verbinding staan met de carburateur. Op het moment dat de zuiger zich bovenin de cilinder bevindt en deze naar beneden beweegt, zal op een gegeven moment de uitlaatpoort opengaan (ca. 30 graden voor bodem) en zullen door de zuiger zelf de spoelpoorten geopend worden. En steeds opnieuw wordt er benzine aangezogen.

De spoelpoorten en uitlaatpoort dienen elkaar te overlappen qua opening (net zoals de klepoverlap bij een viertaktmotor). Dit ten behoeve van de koeling en de spoeling van de cilinder.

Om een goede spoeling en koeling van de cilinder te krijgen moet de spoelluchtdruk hoger zijn dan de atmosferische druk (1 bara) (bar absoluut). Dit wordt bereikt door compressor (gas) te koppelen aan de uitlaat van de motor, zodat de spoelluchtdruk door middel van een luchtcompressor omhoog kan worden gebracht tot ca. 3 - 5 bar.
Als de zuiger voorbij zijn onderste dode punt (ODP) is, worden in dezelfde krukstand (dus bijv. 20 graden na ODP) de spoelpoorten gesloten waarna de uitlaatpoort ook gesloten wordt. Nu kan de effectieve compressieslag beginnen.

Het draaiende vliegwiel zal de zuiger verder doorbewegen waardoor compressie plaatsvindt en als de zuiger in het bovenste dode punt (BDP) is begint de verbranding van de brandstof.

Eigenschappen

Over het algemeen zijn tweetaktmotoren evenveel vermogen als viertaktmotoren met grotere cilinderinhoud, doordat bij hetzelfde aantal cilinders er twee keer zoveel arbeidsslagen (verbrandingen) plaatsvinden bij een gegeven toerental. Een tweetaktmotor is echter minder efficiënt met brandstof, dus het verbruik is hoger.

De tweetaktmotoren op racemotoren, crossmotoren en brommers zijn zeer hoogtoerig. Zij hebben bovendien een veel smaller toerenbereik waarbinnen het maximale vermogen wordt ontwikkeld dan een viertaktmotor. Doordat deze powerband zo smal is, is het belangrijk dat de motor binnen dat toerental draait om optimaal te kunnen profiteren van het vermogen. Daardoor vergt een tweetaktmotor nauwkeuriger schakelen.

De powerband wordt voor een groot deel beïnvloed door de uitlaat. Daardoor moet de uitlaat van een tweetaktmotor aan speciale eisen voldoen. Op de meeste moderne tweetaktmotoren zit een expansie-uitlaat. Deze uitlaat veroorzaakt een drukgolf die tegendruk biedt aan de motor waardoor er minder onverbrand mengsel weg kan lekken. Vroeger werden er uitlaten met schotten gebruikt om tegendruk te creëren; deze werken echter minder goed dan een expansie-uitlaat.

De terugloopuitlaat die vaak op scooters zit, is ook een expansie-uitlaat en het teruglopen van de demper is er alleen omdat de uitlaat anders te ver uit zou steken. Het teruglopen biedt verder geen extra vermogen.

Tweetaktmotoren komen op motorfietsen steeds minder voor, omdat ze veel slechter voor het milieu zijn doordat ze olie verstoken. Doordat er doorgaans geen kleppen zijn, kan er ook nog goed brandstofmengsel via de uitlaat weglekken. Zo is in de bekendste motorwegwedstrijdklasse, de MotoGP (MotoGrandPrix) de regel ingevoerd dat een tweetakt maximaal 500 cc cilinderinhoud mag hebben en een viertakt maximaal 990 cc. In 2007 is dit teruggevoerd van 990 cc naar 800 cc motoren. Daarom is er op dit moment geen MotoGP-team meer die een tweetaktmotor gebruikt omdat een viertakt 800 cc het wint van een tweetakt 500 cc.

Bij bromfietsen zijn benzine-injectietechnieken in opkomst. Door deze technieken wordt het verbruik van olie ook verminderd; ze worden echter nog niet op grote schaal toegepast op motoren met een grotere cilinderinhoud. Wel wordt er nog wat onderzoek naar gedaan, maar het lijkt er op dat tweetakt in de niet al te verre toekomst onmogelijk zal worden en dus zal verdwijnen. Nu al zijn moderne Aprilia RS125-motoren "geknepen" om aan de emissie-eisen te voldoen. In 2001 stopte de productie van RS250-motoren omdat Aprilia geen mogelijkheden meer zag om deze motor aan de emissie-eisen te laten voldoen.

Ook wordt het gewichtsverschil tussen viertakt- en tweetaktmotoren steeds kleiner. Dit is duidelijk te zien in de motorcross-sport waar nog steeds tweetaktmotoren worden gebruikt vanwege het lagere gewicht. Veel rijders stappen over op viertakt omdat het gewichtsverschil steeds kleiner wordt, omdat een viertaktmotor een bredere powerband heeft en vanwege de grotere kracht bij lage toerentallen.
Parmakit 110cc @ derbi
mede mogelijk gemaakt door:
http://weschung.hyves.nl
http://istuning.nl
Avatar gebruiker
KREGO
Pro tuner
 
Berichten: 1313
Geregistreerd: za 16 okt 2010, 16:12
Woonplaats: belgië
Vervoersmiddel: derbi parmakit 110cc'tje
aerox stage 6 racing 12p
Gallery: http://derbi-forum.nl/viewtopic.php?f=10&t=155

Re: principe van een 2takt motor

Ongelezen berichtdoor thijs.c » vr 18 feb 2011, 12:36

ik snap het niet
thijs.c
Derbi fan
 
Berichten: 69
Geregistreerd: di 15 feb 2011, 18:27
Vervoersmiddel: Derbi Senda drd 2003 vespa ciao aeon cobra 50

Re: principe van een 2takt motor

Ongelezen berichtdoor Bob1993 » vr 18 feb 2011, 18:50

thijs.c schreef:ik snap het niet

Pech gehad..
Avatar gebruiker
Bob1993
Pro tuner
 
Berichten: 823
Geregistreerd: ma 08 nov 2010, 19:51
Woonplaats: België
Vervoersmiddel: DRD #85 2009 mhr80 team

Re: principe van een 2takt motor

Ongelezen berichtdoor DRK » vr 18 feb 2011, 18:51

thijs.c schreef:ik snap het niet

ut is gewoon een kwestie van lezen!
As it net kin sa't it moat, dan moat it mar sa't kin!
DRK
Derbi fan
 
Berichten: 60
Geregistreerd: di 15 feb 2011, 18:51
Woonplaats: Friesland
Vervoersmiddel: Aprilia sx

Re: principe van een 2takt motor

Ongelezen berichtdoor the skullkid » vr 18 feb 2011, 20:04

thijs.c schreef:ik snap het niet

wat snap je niet?
Avatar gebruiker
the skullkid
Pro tuner
 
Berichten: 1085
Geregistreerd: za 27 nov 2010, 10:52
Vervoersmiddel: Je vriendin.

Re: principe van een 2takt motor

Ongelezen berichtdoor Royal Club » zo 29 mei 2011, 23:48

waarom mensen niet gewoon zelf zoeken ipv, wéér werk van een ander kopiëren
Sukkel van de week..
Remylimited schreef:boeit geen fuck welke bougie je erin heb.
hittegraad is alleen voor het mooi schoonbranden van je bougie
Avatar gebruiker
Royal Club
Pro tuner
 
Berichten: 900
Geregistreerd: di 02 nov 2010, 15:16
Vervoersmiddel: XR600R

Re: principe van een 2takt motor

Ongelezen berichtdoor KREGO » ma 30 mei 2011, 20:07

omdat we/zij lui zijn.
waarom zelf er tijd in steken als iemand anders het uitgebreider/beter heeft gedaan.
en als we het zelf doen zou je zeiken dat we het beter kopieren we kennen jou toch.
Parmakit 110cc @ derbi
mede mogelijk gemaakt door:
http://weschung.hyves.nl
http://istuning.nl
Avatar gebruiker
KREGO
Pro tuner
 
Berichten: 1313
Geregistreerd: za 16 okt 2010, 16:12
Woonplaats: belgië
Vervoersmiddel: derbi parmakit 110cc'tje
aerox stage 6 racing 12p
Gallery: http://derbi-forum.nl/viewtopic.php?f=10&t=155

Re: principe van een 2takt motor

Ongelezen berichtdoor Ruben'94 » do 07 jul 2011, 21:11

Ik wil wel een stukje schrijven over de werking van een expansie-uitlaat.
Als daar animo voor is tenminste.
Derbi Slideshow- Stuur je hoge kwaliteit foto's naar rubenlinden@live.nl, dan zorg ik dat hij erin komt, topic in café.
Avatar gebruiker
Ruben'94
Beginnende tuner
 
Berichten: 287
Geregistreerd: za 12 feb 2011, 16:58
Vervoersmiddel: X-treme R '08

Re: principe van een 2takt motor

Ongelezen berichtdoor n00n » vr 08 jul 2011, 04:48

Ruben'94 schreef:Ik wil wel een stukje schrijven over de werking van een expansie-uitlaat.
Als daar animo voor is tenminste.


Schrijf maar, liefst met zoveel mogelijk foto's.

Die kan je per PM naar me op sturen, wordt deze goed gekeurt mag je hem posten in de How-To sectie. ;-)
Afbeelding
Avatar gebruiker
n00n
Pro tuner
 
Berichten: 1080
Geregistreerd: ma 28 maart 2011, 09:51
Vervoersmiddel: Yamaha WR400F

Re: principe van een 2takt motor

Ongelezen berichtdoor Ruben'94 » vr 08 jul 2011, 10:23

Komt voor de uitlaten-bakker :lolno:
Derbi Slideshow- Stuur je hoge kwaliteit foto's naar rubenlinden@live.nl, dan zorg ik dat hij erin komt, topic in café.
Avatar gebruiker
Ruben'94
Beginnende tuner
 
Berichten: 287
Geregistreerd: za 12 feb 2011, 16:58
Vervoersmiddel: X-treme R '08

Re: principe van een 2takt motor

Ongelezen berichtdoor Kris » zo 05 aug 2012, 23:40

:happy:
Avatar gebruiker
Kris
Moderator
 
Berichten: 1066
Geregistreerd: di 03 jul 2012, 11:37
Vervoersmiddel: Husaberg FE570 / Grande Punto Abarth / Derbi DRD Limited 08
Gallery: http://derbi-forum.nl/viewtopic.php?f=10&t=14658

http://www.derbi-forum.nl/viewtopic.php?f=10&t=10418

Re: principe van een 2takt motor

Ongelezen berichtdoor mrboterboon » ma 01 okt 2012, 23:17

:wall:
mrboterboon
Banden plakker
 
Berichten: 18
Geregistreerd: vr 14 sep 2012, 16:07
Vervoersmiddel: derbi senda drd limited edition 2007

Re: principe van een 2takt motor

Ongelezen berichtdoor DaanS » di 02 okt 2012, 06:20

Wat is er?
Joep schreef:Aaah Daan kijk eens, je bent een held!
Boeki schreef:Kleine Daan is gewoon een mooiboy, dat mag ik wel.
Avatar gebruiker
DaanS
Pro tuner
 
Berichten: 5110
Geregistreerd: za 17 sep 2011, 19:09
Woonplaats: Mierlo en Leende, Noord-Brabant
Vervoersmiddel: Derbi DRD Black Edition (Sold)
Sachs SpeedJet R (Sold),
Yamaha Aerox (Sold),
Puch Maxi Sprinter (For Sale),
Yamaha YZ250F 2004 (Sold),
Derbi DRD Racing 2008 (Sold)
Yamaha Aerox 70,
Peugeot 205 CTi,
Derbi DRD Racing 2008 Project 3x
Gallery: http://derbi-forum.nl/viewtopic.php?f=9&t=8087
http://derbi-forum.nl/viewtopic.php?f=10&t=13148

Re: principe van een 2takt motor

Ongelezen berichtdoor OvO » wo 29 jan 2014, 20:28

bedankt voor de uitleg over 2 takt motoren ik word steeds slimmer door dit forum :D
Derbi Senda it is...
OvO
Derbi fan
 
Berichten: 77
Geregistreerd: wo 29 jan 2014, 12:14
Vervoersmiddel: Derbi senda DRD SM Racing 2009 #85 ROOD
Gallery: http://derbi-forum.nl/viewtopic.php?f=9 ... 6875&hilit


Keer terug naar Beginners forum

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast